Reisverslagen van Suzanne en Maarten, deel 2: Griekenland

Klik op de knop 'route' hierboven om de kaart met onze route te krijgen.

Griekenland

Klik op dit plaatje om onze route te bekijken

Kreta (vanaf 22 april 2006)

Na een rustige boottocht, met prachtig uitzicht, onder andere op een half gezonken oud vrachtschip, zijn we in Kreta gearriveerd. Zondag de 23e was het eerste paasdag in Griekenland. Wij hebben de dag doorgebracht op een camping met een heeeerlijk zwembad en een heus Grieks eerstepaasdagfeest. Lam aan het spit dus. ('Waarom kijkt het lam zo? Het lijkt wel of het lacht' vond Ida van de huidloze kop met tanden van het lam. Ze vond het wel zielig voor het lam). 's Middags werd het traditionele paasmaal geserveerd en wij hebben meegedaan. Samen met veel Grieken en enkele andere toeristen. Het was bijzonder dat eens mee te maken.

Nu zijn we in Iraklion.

Gythion (18 - 22 april 2006)


Gythion

Onze camping aan zee bij Vathi in de buurt van Gythion. Hier schrijft Roel over de camping.

Een slinger van inktvissen. Hier laat Ida zien wat ze van inktvissenslingers vindt.

Paasversiering zoals bij ons de kerstversiering is.

Mani (15 - 22 april 2006)

Vind je de foto's een beetje klein? Klik op de foto's om een grotere versie te krijgen.


Eindelijk voor het eerst kamperen: eerst waren de campings nog dicht, en daarna was onze camper stuk. Deze eerste camping is in Kalamata.

Kardhamili, bovenin Mani. De plattegrond van de Peleponessos lijkt op een hand met drie vingers en een duim. Mani is de middelvinger.

camping Ta Delfinia bij Kardhamili.
Voor het eerst buiten schoolwerk doen. Als het hard waait is het lastig, anders is het geweldig! Met behulp van een camper-binnentafel en de pianostandaard hebben we een derde tafel geïmproviseerd, zodat ieder kind een eigen tafel heeft. Dat is superhandig! Ik vind het genieten, dat schoolwerk doen met de kinderen.
We zijn van Exogori naar Kardhamili gewandeld. Erg mooi!

Aanschouwelijk biologie-onderwijs.

De grotten van Diros (18 april 2006)

Na de wandeling bij Kardhamili hebben we een rondrit gemaakt langs de kust van Mani.


Volgens onze reisbijbel zijn deze grotten nogal duur om te bezoeken voor wat je krijgt te zien. We waren het er niet mee eens: het was erg de moeite waard!

Eerst een tocht in een bootje. We werden rustig voortgeduwd door een 'gondelier'. Heel indrukwekkend, mooi en rustig! Prachtige druipsteentaferelen.

Vathia in Mani (18 april 2006)

Vathia: een prachtig, helaas bijna geheel verlaten dorpje met de karakteristieke torenvormige huisjes die je overal in Mani ziet. Roel en Ida schrijven over het bezoekje aan dit dorpje.

En verder, helemaal langs de kust van Mani. Geweldig. Al die ruige kust, al die kale bergen, momenteel vol met bloemen. Overal van die grappige torentjes zoals de huizen er hier uitzien! En natuurlijk: strandjes!


Zuidelijkste punt van het vastenland van Griekenland
 

Ida 7 jaar!!

Ida is nu 7 jaar!! Hier vertelt Ida over haar verjaardag (die we een paar dagen te vroeg hebben gevierd. Ida wilde haar verjaardag graag in Pylos vieren.

Pilos deel 2 (t/m 16 april 2006)


Roel en Gerrit doen allebei typles

Vechten

Knuffels te koop! 300 tot 600 euro per stuk.

 
Met de camper hebben we nu ook onze fietsen terug. De fietsen die door de truck in onze badkamer zijn geparkeerd. Omdat de badkamer nogal klein is moesten de fietsen worden opgevouwen. Maarten probeert hier onze fietsen weer een beetje recht te buigen. Het eerste zwembad in ons appartementenpark Eleonas is gevuld! Nu zwemmen we in dit zwembad en in ons eigen zwembad voetballen we nog steeds.

Biologieles 2: de citroenmandarijnboom


Dat is gek: er groeien mandarijnen èn citroenen aan één boom.

De boom heeft echt maar één stam.

De ent.
Maarten demonstreert de smaak van een citroenmandarijn

Koroni (9 april 2006)

We hebben een rondje langs de kust gereden. We kwamen langs Koroni, een schitterend stadje met veel witte huisjes, balkonnetjes en trappen. En met veel kust en strand! Strand met zand èn gekleurde gladde steentjes.

Onze camper is gemaakt! (5 - 6 april 2006)

Onze camper is gemaakt en weer helemaal bruikbaar! Onze camper ziet er nu net zo uit als veel oud-Griekse ruines.

Onze camper: de nieuwe onderdelen zijn wit
Petje af voor onze campergarage! Als iemand een keer een camper reparateur nodig heeft in Griekenland:
Dethleffs Hellas, L. Athinon 251, Gaïdari, Athene, telefoon + 30 210 58 12 105. Ze hielpen ons met van alles, hebben puik werk geleverd en vooral, zeker voor Griekse begrippen, snel gewerkt! Ze hebben snel de reparaties verricht, snel onderdelen besteld en die voorgefinancierd. En ze werkten goedkoper dan Nederlanders. In Nederland zou onze camper total-loss zijn geweest. En ze hebben zich goed aan de afspraken gehouden.

Behalve dat ze niet hebben gebeld op het moment de onderdelen binnen kwamen. Ondanks het feit dat wij ze iedere drie dagen hebben gebeld kon het hierdoor gebeuren dat de camper onverwacht klaar was, en dat Maarten naar Athene reed en dat hij er daar achter kwam dat hij niet kon betalen. Het maximale opnamebedrag van een creditcard per dag is beperkt. En het opnemen van geld met een pinpas is per dag ook meer beperkt dan we in Nederland gewend zijn. Als we het moment van ophalen hadden voorzien zouden we van tevoren veel geld hebben gepind. Hij kon dus niet betalen en moest een nachtje overblijven in Athene (ach en wee: moest hij helemaal alleen een avondje lekker door Athene wandelen).

  
De Acropolis in Athene: de nieuwe onderdelen zijn ook wit.

Na het ophalen van de camper had Maarten nog de missie de auto-cd-speler van de camper te laten maken. Die deed het vaak wel, maar nooit lang. Heel frustrerend als de auto-cd-speler het halverwege een spannend verhaal op geeft. Bovendien deed hij na de aanrijding helemaal niets meer. De campergarage 'kende wel een mannetje'. Zo gaat dat in Griekenland. Die kon het probleem niet verhelpen maar kende wel nog een 'ander mannetje'. Deze monteur maakte wat zekeringen schoon en de  auto-cd-speler deed het weer. Test: langdurig keihard muziek aanzetten. Met tuitende oren probeerde Maarten inmiddels de ergste chaos in onze camper op te ruimen. En jawel: na een kwartier gaf de auto-cd-speler het weer op. Toen werd het probleem begrepen en is de aarding van de auto-cd-speler hersteld. Hoera!

Pilos (vanaf 27 maart)


Onze villa bij Pilos.
We zijn gearriveerd bij ons appartement, in het complex Eleonas bij Pilos. Ruim en mooi appartement met prachtig uitzicht. We hebben een privé-zwembad dat nog niet is gevuld. Daar kan je lekker in voetballen! En heel veel buiten (en binnen)ruimte waar de kinderen lekker kunnen spelen.

Strandje bij Methoni

Maarten en zijn cappuccino

Roel in zijn element

Suzanne

Diner bij kaarslicht en zonsondergang op ons eigen balkon

Biologieles op het strand (1 april 2006)

Biologieles aan het strand. Ida was blij een mooie schelp gevonden te hebben. Totdat er ineens een harig kriebelpootje tevoorschijn kwam. En nog één. En een rood stekeltje. Het duurde heel lang voordat het beestje zich helemaal durfde te vertonen. Iedere keer schrok het weer terug. We hebben heel lang naar het diertje zitten kijken. Hoe het uiteindelijk toch uit zijn schelp kwam en met schelp en al wegwandelde. Ida en Roel schrijven hier ook over.

Schiereilandje (1 april 2006)

In de auto onderweg naar het strandje met de bewoonde schelpen en dit schiereilandje zaten de kinderen op de achterbank van onze huurauto doorlopend onwaarheden te roepen: het was 1 april. Wat een lol! Het is maar goed dat er niet echt iets met ze aan de hand was, we zouden ze nooit hebben geloofd.


Strandje van de bewoonde schelpen.

Onderweg naar de coole rotsen
 

Coole rotsen.
Roel, Ida en Gerrit schrijven ook over de coole rotsen.

Kasteel van Nestor (2 april 2006)

Op een mooie plek die uitkijkt over de zee en een vallei vol met antieke olijfbomen bezochten we de woonplaats van koning Nestor. Homerus schreef al over deze plaats. Links een badkuip die er is gevonden. Roel en Ida maakten mooie tekeningen van fresco's die in dit paleis zijn gevonden.
Antieke olijfboom.

Grot van Nestor

Ida schrijft hier over het bezoek aan deze grot.

Polilimnio watervallen bij Kazarma (4 april 2006)


Een stoere klim en klauterwandeling langs de Polilimnio watervallen.

We passeerden twee bruggetjes. De ene was doormidden gebroken, de andere verrot en incompleet.

Ons eindpunt. Roel, Ida en Maarten hebben er heel kort gezwommen. Het was ijskoud!

Het water was ijskoud, maar fantastisch helder en het had een mooi groen/blauw kleurtje.

Even in de zon ontdooien.
 

Nafplio (25 - 27 maart)

Onze camper staat nog in de garage. De garage denkt hem over een week af te hebben. Omdat we vijf dagen Athene wel genoeg vonden hebben we een auto gehuurd en zijn we verder gegaan. Als de camper klaar is, zal één van ons de auto terugbrengen en de camper ophalen. Nafplio is een pittoresk havenstadje, smalle straatjes met leuke Venetiaanse huisjes met balkonnetjes.


Ontbijt met prachtig uitzicht.

Tommie met Suzanne's bril op.

Wieta met Suzanne's bril op.
We hebben de Palamidi burcht van Nafplio beklommen. Volgens de bewoners van Nafplio is de trap erheen 999 treden. Dat hebben we zorgvuldig nageteld. En er klopt niets van.

Uitzicht vanuit de burcht.

Roel en Gerrit

Maarten en Ida

Uitzicht op een bloemenrotstuin

Roel maakte deze foto

Ida maakte deze foto

Geweldig veel mooie bloemen!

Op het plein bij het haventje van Nafplio levert ons doosje schoolbordkrijt weer veel plezier op: hinkelen, boter-kaas-en-eieren, krijttekeningen en andere spelletjes.
 

Suzanne en Ida in een bootje in de haven van Nafplio

Maarten en Roel in een bootje, onderweg naar ...

... deze burcht, die bij de ingang van het haventje van Nafplio ligt.
 

Gerrit's trui waait meters ver door de harde wind op het burchteilandje.


Ida neemt ruim de tijd om kerkjes te bekijken. Ze bekijkt alles gedetailleerd, fluistert eerbiedig, oefent op hoe katholieken een kruis slaan en brandt een kaarsje.

Krijgertje spelen langs de boulevard.

Zonsondergang

Speeltuintje langs de boulevard van Nafplio.

Avondwandeling om het Nafplio schiereiland, compleet met steentjes-in-de-zee-gooien-pauze.

Joepie! Voor het eerst naar een Grieks strandje geweest en gezwommen.

Maarten hield de kou 45 seconden vol, en Roel ongeveer 45 minuten.

Athene (vanaf 20 maart)

Lekker relaxen in het park vlak bij de wijk Plaka. Een aangenaam rustig park met verschillende speeltuintjes.

Ook Athene staat vol met sinaasappel- mandarijnen- en citroenbomen.

Maarten proeft zo'n mandarijn.

Het Panatheneanstadion. Het lijkt nieuw, maar is eind 19e eeuw op oude fundamenten gebouwd, en voor de Olympische spelen van 2004 opgeknapt. Heel indrukwekkend, zeker voor een enthousiaste sporter als Gerrit.

Theater bij de Akropolis

Voorlezen over de Akropolis, voor het Parthenon

Op de Acropolis: het Erechtheion met zijn fraaie karyatieden (zuilen in de vorm van vrouwen).

Klauteren op de rotsen voor de Akropolis

Voorlezen in Starbuck

Pret bij het 'wie heb ik mijn hoofd-raden-spel' tijdens het uiteten

Ida heeft een nieuw jurkje

In het Amalia park

Ongewoon beeld

Er wordt regelmatig gedemonstreerd in Athene. Het verkeer ligt dan plat.

Uitzicht op een regenboog, vanaf de Likavitosheuvel in Athene

Hoe krijg je een taxi in Athene?

Een taxi krijgen in Athene is een spannende bezigheid. Er rijden in Athene ontelbaar veel gele taxi's. Als je je strategisch opstelt, kan je ze aanspreken. Als je ver wilt, veel bagage hebt, de taal niet spreekt of speciale wensen hebt, dan vinden de Griekse taxichauffeurs dat lastig en zijn ze niet geïnteresseerd. Bovendien kennen ze meestal de straat waar je heen wilt niet. En dan laten ze je ook het liefste staan. Het beste is ze een bekend punt in de stad toe te roepen dat in de buurt ligt van je bestemming. Lastig als er niet zo een bekend punt ligt in de buurt van je bestemming.

"Ik wil graag naar de Athinon straat, en die ligt daar", wijs ik al direct aan op mijn kaartje.
"Dat is ver, wil je daar met een taxi heen?" vraagt de taxichauffeur.
"Ja"
"Neem dan een táxi"
"Maar dit is toch een taxi?"
"Nee", zegt de taxichauffeur in de gele taxi, "daar staan taxi's" wijst hij,
en hij rijdt weg en laat mij staan.

En dat gaat minimaal zes keer zo voordat ik een keer mag instappen.

Ook bijzonder hoeveel mensen er in een taxi passen. Als er voorin al iemand zit, en achterin ook, dan passen de drie kinderen, onze bagage en ik er nog gemakkelijk bij, vinden de taxichauffeurs.

Het kindermuseum in Athene: chocolade maken (dat wil zeggen: chocolade inpakken), koekjes inpakken, doktertje spelen.
Chocolade maken

Doktertje spelen
De Grieken vieren op 25 maart de bevrijding van de Duitsers na de tweede wereldoorlog. Dat doen ze met militaire parades en formatievliegkunsten. De hele binnenstad van Athene wordt op die dag afgesloten. Lekker handig dus om op die dag het hotel en de stad te willen verlaten. Dat werd dus een paar uur wachten in een kroegje, waar bereidwillige mannen ons hielpen met het reserveren van een hotel in ons volgende stadje: Nafplio.

Aankomst in Athene (20 maart 2006)

Bij Delphi kwamen we een Griekse camper tegen met z'n eigenaar er in. Dat was even handig. We hebben hem aangesproken en gevraagd naar een adres in Athene waar ze campers kunnen repareren. Vanuit Delphi zijn we vervolgens op maandag de 20e linea recta naar de campergarage gereden. Daar werden we geweldig opgevangen. De reparatie gaat, denken ze, een dag of tien duren, dus we zijn blij dat we in een leuke stad zijn waar we die tijd goed kunnen besteden.

De bijzonder aardige mevrouw van de campergarage regelde een leuk hotel voor ons midden in Plaka, een leuk gezellig deel van het centrum van Athene. Betaalbaar, twee ruime kamers en maar liefst vier kleine tafeltjes waar de kinderen en wij aan kunnen werken. Wij zijn vervolgens met vijftien zakken vol spullen, vijf kleine rugzakken, een weekendtas, een piano en zijn pianopoten in twee taxi's naar het hotel gereden. Dat ging perfect. We hebben ons gesetteld, op de hoek gegeten en de kinderen in bed gelegd. Vervolgens zijn Maarten en ik nog even de stad in geweest, terwijl de kinderen een mobiele telefoon hielden om ons te kunnen bellen als er wat zou zijn. Hartstikke leuk, Athene bij nacht.


Ida doet 'elftal' (rekenen)

Roel met zijn favoriete vak: leesbegrip

Gerrit leert beter tienvingerig typen.

De volgende morgen maar weer direct begonnen met schoolwerk. Mooi geregeld zo: de camper staat veilig bij de garage en wij hebben lekker de tijd voor Athene.

Het gaat hartstikke goed met de kinderen. Ze spelen heerlijk. Ook Gerrit, die dat thuis eigenlijk vooral computert, voetbalt, pianospeelt en televisie kijkt. Ze spelen overal en alles is leuk. Steentjes, brandnetels, takken, een speeltuintje, bomen, een pleintje, of een eenvoudige hotelkamer: alles is goed en ze vermaken zich overal. Ze zijn vrolijk, gemakkelijk, kibbelen af en toe maar spelen vooral heel veel samen. Een halve dag wachten na een aanrijding of een halve dag wachten bij het inleveren van de camper bij de reparateur is helemaal geen probleem. Ze vermaken zich gewoon. In de camper rijden vinden ze heerlijk en stoppen met in de camper rijden ook. Ze lezen geregeld en zijn geïnteresseerd in wat we doen. Gerrit zoekt ook zelf in onze boeken informatie op die hij mist. Bij Delphi bleek wel dat hij bijvoorbeeld kennis over mythen en de oude Grieken echt leuk vindt. Hij bleek over Herakles veel meer te kunnen vertellen dan wij!

Delphi (19 maart 2006)

We vonden een plezierig bungalowtje op de camping Chrissa vlak bij Delphi. Hier konden de kinderen lekker buiten spelen. Hieronder de foto's van ons bezoek aan de archeologische site en het museum.

Lekker weer en lekker rustig!

Tempel van Apollo

Delphi-les

Gekke bekken trekken

Show in het theater!

Rennen in het stadion.

Gerrit wint!

Als je hier naar binnen gaat...

... dan kom je er daar weer uit!

Tempel van Athene

Museum van Delphi

Sfinx natekenen.

Makrinitsa (op het Pelion schiereiland, 18 maart 2006)


Omdat we door de aanrijding Delphi niet meer gingen halen hebben we overnacht in Makrinitsa. Een fantastisch mooi bergdorpje. Hier zie je waar Makrinitisa ligt.

Lekker in het zonnetje (dat tussen de wolken doorscheen). Het was druk in het dorpje: allemaal Griekse dagjesmensen en wintersporters, want 10 km verderop wordt nog steeds volop geskied!

Gerrit in de 'deuropening' van de grote holle boom van het centrale pleintje van Makrinitsa.

Dit jongetje was met een magneetje aan een touwtje muntjes uit de fontein aan het vissen.

Dát wilden onze kinderen ook.

en jawel... 5 cent gevangen!

Aanrijding (vrijdag 17 maart 2006)

Wij zouden appels gaan kopen bij een kraampje langs de weg. We stonden net stil op de parkeerplaats toen een truck zich in de achterkant van onze camper boorde. Wij zaten nog in de camper en kwamen gelukkig met de schrik vrij. Behalve een minimaal schrammetje in Ida's gezicht hebben we geen enkele verwonding.

De truck zette onze fietsen in onze badkamer. De achterkant van de camper ligt in puin, het fietsenrek is kapot, de toilet is onbruikbaar, één van onze tafels is ontwricht. Wonderlijk genoeg is verder vrijwel alles nog heel. De camper doet het nog gewoon en dus vervolgen we onze reis. Tijdens het weekend kan niemand iets, en we zouden na het weekend toch al naar Athene gaan. Daar hopen we de camper te laten repareren.

De berg Olympus in Griekenland (14 - 17 maart 2006)

We reden Griekenland binnen en het was ijzig koud en er lag sneeuw! Dát is natuurlijk niet de bedoeling. Gelukkig klaarde het weer op terwijl wij naar het zuiden reden. Hier kan je onze route bekijken.

We vonden na enig zoeken een grote en mooie hotelkamer, met schitterend uitzicht over bergen, stadje Litochoron en de zee. Aan de voet van de berg de Olympus. Voor het schoolwerk hadden we een fantastisch schoollokaal!
We hebben een mooie wandeling gemaakt en door een kloof.  Een beetje klauteren was weer erg leuk.
Een hele, lange middag gespeeld bij een beekje beneden ons hotel. Dammen gebouwd, met stenen en takken gespeeld, wedstrijdje stenengooien, geklauterd, nestjes gebouwd, voetje van de vloer, heerlijk.

Uitzicht op de top van de berg Olympus (theoretisch).
Terwijl de kinderen bij de beek speelden, is Maarten 17 km de berg Olympus opgefietst. Hij heeft daarbij genoten van heel veel mooi uitzicht. Natuurlijk zag hij ook de top van de berg Olympus, de woonplaats van de oude Griekse Goden, waar in 1913 pas de eerste sterfelijke mensen zijn geweest. De dag erna wilden we met z'n vijfjes de Olympustop zien, maar toen regende en miste het helaas.
Verregend op de berg Olympus: Ida heeft lekker in de sneeuw gespeeld in haar wintersportbroek. Haar wintersporthandschoenen blijken niet waterdicht als ze een sneeuwbal in een snelstromend bergbeekje houdt.

mooi kloostertje in het Olympusgebergte


Een gouden preekstoel!

Monniken zijn bouwvakker.